De verschillen tussen het Nederlandse en Belgische Oud Bruin.

Er zijn twee soorten Oud Bruin, Nederlands Oud Bruin en Vlaams Bruin. Maar deze twee soorten lijken niet echt op elkaar.

Het Nederlands Oud Bruin
Het Nederlands Oud Bruin is een ondergistend bier met een laag percentage alcohol (2 tot 4%) Opvallend is de zoete smaak, deze smaak wordt na het brouwproces kunstmatig toegevoegd. Vroeger werd hiervoor vaak bier gebruikt waarvan de gisting was mislukt of door het gebruik van dunbier (tweede filtering restant filterkuip), door het toevoegen van de zoete smaak konden ze het toch verkopen.
Kenmerken: donkerbruin, zoet tot zeer zoet

Belgisch Oud Bruin
De bruine en rode bieren uit Zuid-Vlaanderen worden samen Oud Bruin genoemd en hebben een eeuwenoud verleden. Dit bier overleefde  de technologisch en economische optimalisatie tendens en gaven niet toe aan de algemene vervlakking en verzoeting van de smaak. Het water uit deze streek is kalk en ijzerhoudend, ideaal voor het brouwen van donkere bieren.

  • Vlaams Rood
    Relatief lichte bieren van hoge gisting, gebrouwen met roodachtig gerstemout. Na de hoofdgisting ondergaat dit bier een maandenlange rijping in eiken vaten waardoor het zijn zurige smaak krijgt door een gewenste melkzuurinfectie. Na deze rijping wordt het gefilterd en versneden met jong bier om vervolgens opnieuw maanden gelagerd te worden voor de 3e gisting.
    Kenmerken: Zuur met soms een beetje zoet. Bedreigde Biersoort
  • Vlaams Bruin / Oudenaards Bruin
    Na hoofdgisting is er een lange rijping in eiken vaten, waarbij het in sommige gevallen een zurige smaak kan krijgen
    Kenmerken: licht bier van hoge gisting, zoetige, soms bitterige tot bitterige smaak.

Fabeltje!
Er wordt gezegd dat wanneer je Oud Bruin drinkt, dit de borstvoeding stimuleert. Helaas is dit een fabeltje, alcohol is slecht voor de productie van moedermelk, tevens komt de alcohol via de borstvoeding bij het kind terecht.

Weetje!
In Limburg en delen van Brabant wordt Nederlands Oud Bruin nog wel eens toegevoegd aan een pilsener, dit wordt dan halfom (50%), Schuss of Sjoes (25%) of vlammetje of vlemke (scheutje) genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Connect with Facebook